PHP Nedir? Ne İşe Yarar?
Hypertext Preprocessor (Türkçe: Üstünyazı Önişlemcisi ) (Aslen: Personal Home Page – Kişisel Ana Sayfa), internet için yaratılmış, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, HTML içerisine gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP’nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürüdürülmektedir. Ocak 2013 itibariyle 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken, 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.
PHP kodları PHP işleme modülü bulunan bir web sunucusu tarafından yorumlanır ve çıktı olarak web sayfası üretilir. Bu kodlar veriyi işlemek üzere harici bir dosyaya kaydedilerek çağırılabildiği gibi doğrudan HTML kodunun içine de gömülebilir. PHP zaman içinde bir komut satırı arayüzü sunacak şekilde evrilmiştir, PHP-GTK yardımıyla grafiksel masaüstü uygulaması geliştirmek de mümkündür.
PHP özgür bir yazılım olup PHP Lisansı ile dağıtılmaktadır. Bu lisans kullanım şartları kısmında GNU Genel Kamu Lisansı ile örtüşmese de, PHP tüm web sunuculara ve hemen hemen tüm işletim sistemi ve platforma ücretsiz olarak yüklenebilir. (Kaynak:Wiki)
PHP dili bence ilk öğrenebilecek dillerden biri olabilir. Çünkü yapısı ve kullanımı çok karmaşık değildir. Açık kaynak kodlu olması sebebiyle de oldukça geniş bir kütüphanesi vardır. Ayrıca internetten kaynak araştırırken de sorun asgari ölçüde yaşanır. Hangi dili öğrenmeliyim diye soranlara kesinlikle PHP tavsiye ederim.
C, C++, C# nispeten daha zor dillerdir. C# platform bağımsızlığı nedeniyle daha çok tercih edilir. Fakat, web ortamında öncelikli tercihlerden değildir. Java, Python, Pascal vb. yazılım dilleri de genel olarak masaüstü yazılımlarda tercih edilir. PHP son zamanlarda android yazılımlarda dahi kullanılmaya başlandı. Dediğim açık kaynak kodlu olması nedeniyle, kütüphane geliştiricisi çok fazla ve her geçen gün daha da zenginleşiyor.
Eğer dinamik bir web sitesi hazırlamak istiyorsanız, mysql veritabanı bağlantılı PHP bir sayfa ideal olacaktır. ASP mi, PHP mi diye soranlara ise ben PHP diyorum. Çünkü iki dili de bilmeme rağmen PHP tercih ediyorum. Keyif veriyor ve daha yaratıcı hissettiriyor.
Faydalı olması dileğiyle…