Excel 101

Excel nedir?

Microsoft Excel, dünyada en çok kullanıcısı olan ve en yaygın kullanım alanı olan programdır. İnsanoğlunun şimdiye kadar geliştirmiş olduğu en mükemmel ofis programıdır. Neredeyse sınırı olmayan bu program ile analiz yapmaktan tutun, masaüstü yazılım geliştirmeye kadar her şeyi yapabilirsiniz. Excel ile yapabileceklerinizin sınırı, hayal gücünüz kadardır.

Hem mesleki hem de akademik hayatım boyunca en çok başvurduğum ve asla hüsrana uğramadığım tek program Excel oldu. Devasa verilerin analizini yapmak, interaktif dashboard sunumlar hazırlamak, çok kullanıcılı yapılar geliştirmek ve daha birçok şey için hep Excel’i kullandım.

Excel ne için kullanılır?

Excel’in kullanım alanı çok yaygındır. İş analitiği, raporlama, tablolama, dashboard sunumlar hazırlama, dış veri kaynağı ile analiz yapma, web üzerinden veri gönderme/alma, kullanıcı tanımlı fonksiyonlar oluşturma, ara yüzler vasıtasıyla otomasyon sistemleri oluşturma gibi daha sayılamayacak birçok alanda öncü ve tekel kullanıma sahiptir.

Excel, çok basit tablolardan interaktif ve dinamik sunumlara kadar etkin bir kullanıma olanak sunar. Günümüzde birçok işletme ek bir programa ihtiyaç duymadan sadece Excel ile yönetilmektedir.

Neden Excel öğrenmek zorundayız?

Excel sayesinde terfiler aldım, iş teklifleri aldım. Günümüzde hangi iş ilanına bakarsanız bakın, neredeyse hepsinde ileri düzey Excel bilgisi istenildiğini göreceksiniz. Eskiden şirketler için verilerin analizi önemliydi ancak artık hayati derecede önemli. Her zaman savunduğum bir tezim vardır. İleri Excel bilen ve aynı zamanda makro yazabilen birinin işsiz kalması imkansızdır. Dünya’nın her yerinde iş bulabilir ve kaybedilmek istenmeyen personel olabilirsiniz. Aynı zamanda bir yazılım geliştirici olmama rağmen, beni ileri taşıyan Excel bilgim olmuştur.

Excel, sadece bir ofis programı değildir. Bunun kanıtlarını online eğitimlerimde defalarca ispatladım. Excel ile yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlıdır. İyi bir Excel kullanıcısı, yazılım temellerini ve algoritma geliştirme becerilerini edinmiş demektir. Öyle bir program ki, aynı anda hem yazılımı hem de veri tabanını öğretiyor.

İyi bir Excel kullanıcısı için Excel, bir İsviçre çakısı gibidir. Katmanlardan oluşan ve her yeteneğe sahip bir programdır. Ben Excel biliyorum dediğiniz an, başka bir analitik programına ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz.

Excel arayüzünü tanıyalım

Excel arayüzü oldukça basittir ve kısa zaman içinde öğrenilebilir.

  1. Hızlı erişim araç çubuğu. Bazı komutların kısayolları bu alan eklenerek, daha hızlı ve aktif kullanılabilir. Aşağı ok şeklinde görünen simgeye tıklandığında, hızlı eirişim araç çubuğuna eklenebilecek seçenekler görülebilir.
  2. Dosya tab’ı. Dosya ile ilgili yapılacak tüm işlemler buradan yapılır. Ayrıca Excel veriyon bilgisine ve özellikle şeridi özelleştirme için kullandığımız Seçenekler kısmı da burada yer alır.
  3. Ribbon. Excel’in üst şeridine Ribbon denir. Her tab altında farklı işlemler yapılır.
  4. İsim kutusu. Herhangi bir hücre ya da aralık seçiliyken, bu isim kutusuna herhangi bir metin yazılabilir ve seçili alanı, Excel artık bu isimle tanır.
  5. Alan seçici. Köşede yer alan bu üçgene tıklayınca, Excel’in tüm hücreleri seçilir. Renklendirme, boyutlandırma vb. işlemler tüm hücrelere aynı anda uygulanabilir.
  6. Hücre. Excel’in yapı taşı hücrelerdir. Bir hücre seçiliyken etrafında çerçeve belirir. Herhangi bir işlem yapılmak istendiğinde, bu seçili hücreye işlem uygulanır.
  7. Kolon. Excel çalışma alanında dikeyde bulunan ve harf ile sembolize edilen alanlara kolon ya da sütun denilmektedir.
  8. Satır. Excel çalışma alanında yatayda bulunan ve sayı ile sembolize edilen alanlara satır denilmektedir.
  9. Makro kaydedici. Excel’in sunduğu en önemli işlevlerden biri makro kaydetme imkanıdır. Standart olarak yapılan bazı işlemler, makro kaydedici ile kaydedilir ve daha sonra otomatik olarak kullanılabilir.
  10. Durum çubuğu. Excel’in işlem sürecini gösteren kısımdır. İşlem esnasında, burada hesaplanıyor yazmaktadır.
  11. Sekme. Excel’in her bir çalışma sayfasına sekme denilmektedir.
  12. Yeni sekme. Birden fazla sekme ile çalışmak mümkündür. İhtiyaç kadar yeni sekme eklenebilmektedir.
  13. Sayfa görünümü. Bu butona tıklandığında aynen Word programında olduğu gibi bir görüntü elde edilebilir.
  14. Yatay kaydırma çubuğu. Sayfa içinde çalışma alanına göre sağa ya da sola erişmek için kullanılır.
  15. Sayfa yakınlaştırma. Excel sayfasını yakınlaştırma için kullanılan bölümdür.
  16. Dikey kaydırma çubuğu. Sayfa içinde çalışma alanına göre aşağı ya da yukarı erişmek için kullanılır.
  17. Formül kutusu. Hücre içine girilecek formül/fonksiyon uygulaması bu alana yapılır.
  18. Şerit daraltıcı. Bu düğme sayesinde Ribbon küçültülür ve daha geniş bir çalışma alanı elde edilir.
  19. Programı kapatma. Programı kapatmak için kullanılır.
  20. Program boyutu ayarlama. Programın ekranda kapladığı alanı küçültmek ya da büyütmek için bu alan kullanılır.
  21. Programı simge durumuna getirmek için kullanılır.
  22. Kullanıcı ismi. Office programlarına login olan kullanıcının ismi ve varsa fotoğrafı bu alan görüntülenir.
  23. Kitap ismi. Çalışma kitabının ismi buradan görülebilir.
  24. Tablar. Ribbon sekmesi içindeki her farklı bölüme Tab denilmektedir.

NOT: Tablar ve Görev bölmeleri ilerleyen kısımlarda ayrıca anlatılmaktadır.

Bilinmesi gerekenler

Hücre

Excel’in en küçük yapı taşıdır. Tek bir alanı ifade eder.

Aralık(Range)

Birden fazla hücreyi ifade eder. Bu hücreler sağdan sola ya da yukarıdan aşağı olabileceği gibi bitişik olmayan hücreler de olabilirler.

Dosya Tipleri

Eski dosya tiplerin xls ifadesi görebilirsiniz. Excel, günümüzde 1.048.576 satır barındırmaktadır. Bunu ifade eden yeni dosya tipi ise xlsx olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer bir önemli dosya tipi ise xlsm uzantısıdır. Burada son kısımda gördüğümüz m harfi makroyu ifade etmektedir. Yani makro içerebilen bir dosya olduğunu buradan anlarız. Bir çalışma kitabı içinde makro bulunuyosa, mutlaka xlsm(Makro içerebilen dosya) olarak kaydedilmelidir. Aksi takdirde kodlar silinecektir.

Çalışma Kitabı ve Sekme

Çalışma kitabı(Workbook) o an kullanımda olan Excel dosyasını ifade eder. Sekme(Worksheet) ise işlemleri yaptığımız kısmı ifade eder.

Satır ve Sütun Sayısı

Yeni versiyon Excel kitapları 1.048.576 satır ve 16.384 sütundan oluşmaktadır. Toplam 17.179.869.184 hücre barındırmaktadır. Bu rakamlar her bir sekme için geçerlidir.

Excel Limitleri

  • Satır yüksekliği en çok 409 birim olabilir.
  • Bir hücre en çok 32.767 karakter içerebilir.
  • Bir tablonun başlığı en çok 255 karakter olabilir.
  • 256 farklı renk barındırmaktadır.
  • Ekran, en fazla %400 oranında yakınlaştırılabilir.
  • En çok 100 defa geri al işlemi uygulanabilir.
  • Makrolarda geri alma yoktur.
  • Dosya ismi, uzantısı ile birlikte en çok 218 karakter olabilir.
  • 255 tane sekme oluşturulabilir.
  • Formüllerde 8.192 karaktere kadar izin verilmektedir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.