Power BI Eğitimi 3/5

İlk Power BI raporumuzu oluşturacağız:

Get data’ya bastıktan sonra hangi türde bir dosya açmak istiyorsak onu seçeriz.

Şekil 5.  

Yukarıdaki adımları takip ettikten sonra istediğimiz dosyayı seçip programa yüklüyoruz.

Şekil 6.

İstediğimiz dosyayı yükledikten sonra yukarıdaki görselde sağ tarafta kırmızı çerçeveyle belirtilen Fields bölümünde yüklediğimiz dosyanın verileri görülüyor. Bunlardan hangisini seçmek istersek tıklıyoruz ve Power BI otomatik olarak çubuk grafiği oluşturuyor. Visualizations kısmında istediğimiz gibi bu grafiği değiştirebiliriz.

Bu dosyanın ham verilerini Veri Görünümü bölümünden inceleyebiliriz.

Şekil 7.

Power BI raporumuzu genişletmek için bu sefer de bir excel dosyası ekleyelim. İlk adımda text/csv uzantısını seçmiştik şimdi ise get data’dan excel uzantısını seçip istediğimiz dosyayı yükleyelim.

İki dosya arasında bağlantı kurmak için model ekranını açıyoruz. Bu iki dosyada sales person key ve employee key arasında bağlantı var ve birini diğerinin üzerine sürükleyip bıraktığımızda Power BI iki dosya arasında ilişkiyi kuruyor.

Şekil 8.

Rapordaki görselliği arttırmak için; tablo, kart ve slicer (filtre) gibi araçları kullanabiliriz:

Şekil 9.

Verileri Dönüştürme

Neden verileri dönüştürmemiz gerekir?

Çünkü veri kümeleri nadiren mükemmel bir biçimde gelir ve verileri ihtiyaçlarımıza uyacak şekilde dönüştürmemiz gerekir. Örneğin; ihtiyaç olmayan sütunların silinmesi, gereksiz karakterlerin kaldırılması, boş hücrelerin silinmesi gibi.

Verileri dönüştürmek için dosyayı yüklemeden önce düzenlemek için load tuşunun yanındaki transform data diyerek verileri yüklemeden önce düzenlememizi sağlayan bir araç olan Power Query Editor açılır.

Şekil 10.

Power Query Editor açıldıktan sonra veri setinde varsa hataları düzeltebiliriz ya da yapmak istediğimiz değişiklikler varsa onları yapabiliriz. Örneğin: Satır veya sütunları kaldırabiliriz, ilk satırı başlık olarak atayabiliriz, istediğimiz değeri arayıp değiştirebilir ve silebiliriz. Hücrelerin veri tipini değiştirebiliriz tarih, saat, sayı vb.

Her hücreye istediğimiz veri tipini tanımlayabiliriz. Örneğin bir coğrafi konumdan bahsediyorsak veri görünümü ekranından ilgili sütunu seçtikten sonra Data category tuşuna basarak istediğimizi seçeriz:

Şekil 11.

Bu verileri raporumuza eklemek istediğimizdeyse aşağıdaki gibi harita üzerinde bize yerlerini gösterir:

Şekil 12.

Yazar: Talha Bölükbaşıoğlu

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.