Gelişen İşletme Piyasaları (Ders Notları-1)
Borsa kotasyon şartlarını sağlayamayan gelişme ve büyüme potansiyeline sahip, şirketlerin sermaye piyasalarından fon sağlamak amacıyla ihraç edecekleri menkul kıymetlerin işlem görebileceği şeffaf ve düzenli bir ortam yaratmak amacıyla Borsa İstanbul bünyesinde ayrı bir piyasa olarak Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) kurulmuştur. GİP’te işlem görecek paylar Pay Piyasası işlemlerinin gerçekleştiği alım-satım sistemi üzerinde aynı teknik olanaklardan faydalanarak işlem görmektediler. GİP’teki işlemler büyük ölçüde Pay Piyasasın’da uygulanan kurallar çerçevesinde gerçekleşeceğinden aynı elektronik işlem platformu üzerinde ayrı bir piyasa oluşturulmuştur. Alım-satım işlemlerinin gerçekleştirilmesinde temel olarak “Piyasa Yapıcılı Sürekli Müzayede” işlem yöntemi uygulanır. Piyasa yapıcısı bulunmayan işlem sıralarında “Tek Fiyat” işlem yöntemi uygulanır.
İşlem Yapacak Üyeler
Pay Piyasası’nda işlem yapma yetkisi bulunan mevcut tüm üyeler Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) da işlem yapma yetkisine sahip olmakla birlikte, 2013 yılından itibaren Borsaya yeni üyelik başvurusunda bulunan üyelerin GİP’de faaliyette bulunabilmesi için GİP faaliyet aidatı ödemesi gerekmektedir.
GİP’te Yekili Piyasa Satıcılar
Pay Piyasası’nda piyasa yapıcı olma kriterlerini sağlayan üyeler Gelişen İşletmeler Piyasası’nda piyasa yapıcı olabilirler. GİP’te piyasa yapıcı olmak üzere başvuruda bulunacak şirketlerin GİP Piyasa Yapıcılık Taahhütnamesini imzalaması gerekmektedir.
Emir Tipleri
- Normal Emir
- Limit Fiyatlı Emir
- Kalanı İptal Et Emri
- Özel Limit Fiyatlı Emir
- Özel Limit Değerli Emir
- Özel Emir