Excel’de Filtre (Filter) Fonksiyonu

Filtre fonksiyonu 2019 yılında 365 versiyonlarında tanıtıldı. Günümüzde 2021 versiyonlarında ve 365 versiyonlarında yer almaktadır.

Harika ve çok kullanışlı bir fonksiyondur. Bir tabloyu normal şekilde filtrelerken kullandığımız metodun fonksiyonlaştırılmış halidir. İlk 2’si zorunlu, sonuncusu opsiyonel olmakla birlikte 3 parametreden oluşmaktadır. Öncelikle filtrelenmek istenen alan belirlenir daha sonra neye göre filtreleme yapılacaksa, ikinci parametrede bu belirtilir.

Bir dizi fonksiyonu olduğu için tek hücreye formül uygulanması yeterlidir. A15 hücresine yazılan formülde A2:C11 aralığının filtreleneceği ve bu filtrenin C2:C11 arasındaki verilerden Roman olanlara göre yapılacağı belirtilmiştir.

Sayı içeren bir kolonda da operatörler kullanılarak işlem yapılabilmektedir.

A14 hücresinde yazılan formüle göre satış adedi 10.000 üzerinde olanlar filtrelenmektedir.

Her fonksiyonda olduğu gibi bu fonksiyonda da hata sonucu oluşabilir, aranan değer bulunamayabilir. Bu gibi durumlar için fonksiyonun son parametresine herhangi bir değer girilebilir.

=FİLTRE(A2:D10;C2:C10>10000;”Bulunamadı”)

Birden fazla alana göre filtreleme yapmak içinse her koşul parantez içine alınır ve aralarına (*) çarpı işareti koyulur.

Kitap türü Roman, Dili İngilizce ve Satış tutarı 100.000 üzerinde olanları bu şekilde filtrelemek mümkündür.

Peki tüm tabloyu filtreledikten sonra sadece istediğimiz kolonları sonuç olarak döndürebilir miyiz?

Filtre fonksiyonunu yine Filtre fonksiyonu içine alarak kısıtlama yapabiliriz. En sona noktalı virgül ayracını ekledikten sonra süslü parantez içinde görünmesi istediğimiz kolonlar için 1, görünmesini istemediğimiz kolonlar için 0 yazmamız gerekiyor.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.