Excel’de Çaprazara (Xlookup) Fonksiyonu
2019 yılında öncelikle 365 versiyonlarında kullanıma sunuldu. Ardından 2021 versiyonuna da eklendi. DÜŞEYARA fonksiyonunun sonunu getiren fonksiyondur. Her yöne arama yapabilir. Sonucun hatalı dönmesi durumunda değişken belirlenebilir. Sadece yukarıdan aşağı değil aşağıdan yukarı doğru arama da yapar. Yaklaşık değerleri arayabilir. Joker karakterler de kullanılabilir. 6 parametreden oluşur.
Arama Değeri(Lookup Value): Aynı düşeyara fonksiyonu gibi neyi arıyorsak bu parametreye o yazılmalı/girilmelidir.
Arama Dizisi(Lookup Array): Arama değerine girilen verinin yer aldığı kolon burada belirtilir.
Döndürülen Dizi(Return Array): Sonuç olarak hangi kolondaki veriyi getirmek istiyorsak, o kolon seçilir.
Bulunamıyorsa(If Not Found): EĞERHATA(IFERROR) fonksiyonu kullanmak yerine buraya girilen değer, fonksiyonun hatalı sonuç döndürmesi durumunda devreye girer.
Eşleştirme Modu(Match Mode): -1/0/1/2 değerleri girilir. -1 aşağı doğru en yakın, 0 tam eşleşme, 1 yukarı doğru en yakın, 2 ise joker eşleşmeyi ifade eder.
Arama Modu(Search Mode): -2/-1/1/2 değerleri girilir. -2 azalan düzende ikili aramayı, -1 sondan başa aramayı, 1 baştan sona aramayı, -1 ise sondan başa aramayı ifade eder.
Fonksiyon içinde yer alan 6 parametrenin ilk 3 tanesi zorunlu diğerleri ise opsiyoneldir. Herhangi bir değer girilmese bile arka planda default değerlerle çalışır.
A24 hücresindeki değeri çok basit bir şekilde sadece 3 aşamada bulduk. Aynı yöntemle tersine arama da yapabiliriz.
Tüm arama fonksiyonları default olarak yukarıdan aşağı arama yapar. Örnekte görülen İris Tolunay isimli yazarın 10. ve 12. satırda 2 farklı kitabı vardır. Aşağıdan yukarı arama yapmak için arama moduna değer girilmesi gerekmektedir.
Arama moduna -1 girdiğimizde aşağıdan yukarı arama yaptı ve yine ilk gördüğü değeri sonuç olarak getirdi. Aralarda görülen 3 adet noktalı virgül ise oradaki parametrelerin boş bırakıldığı anlamında gelmektedir.
Peki listede olmayan bir yazarı ararsak?
Normalde #YOK(#NA) hatası döndürmesi gerekirken bulunamıyorsa parametresine “Bulunamadı” yazdığımız için o metni sonuç olarak verdi.
Peki ÇAPRAZARA fonksiyonu ile birden fazla sonuç döndürülebilir mi?
Arama değerini ve bu değerin bulunduğu kolonu önceki örneklerde olduğu gibi seçtik. Ancak son parametrede tablonun tamamını seçtik. Bu sayede bir dizi yapısı olarak sonuç getirdik.
Yaklaşık eşleştirme değerleri tahmin edeceğiniz üzere tarih ve sayılarda mümkündür.
87.690 sayısı A sütununda aranıyor. Böyle bir sayı olmadığı için tam eşleşme yapılamıyor. Aşağı doğru en yakın değeri getirmek için -1 değeri kullanmalıdır. Yukarı doğru en yakın değer içinse 1 değeri kullanılmalıdır.