Excel Fonksiyonlarında Karşılaşılan Hata Tipleri

Fonksiyonlarda Karşılaşılan Hatalar

Çeşitli durumlarda karşımıza çıkan hata tipleri, aslında hatadan öte bizi uyarmak içindir. Bazen yapılan işlemler hatalı olabilir bazen de sadece kullanıcıya bilgi vermek içindir. Tüm hata tiplerinden kurtulmak için Eğerhata(Iferror) fonksiyonu kullanılabilir. Eğer fonksiyon sonucu herhangi bir hata ile geri dönüyorsa, hata ifadesi yerine bizim istediğimiz sonucun yazılmasını sağlayabiliriz.

Buradaki fonksiyon =EĞERHATA(DÜŞEYARA(D1;A:B;2;0);”-“) eğer hatalı sonuç döndürürse, hücreye çizgi işareti koymaktadır.

#YOK(#N/A)

Arama fonksiyonlarında(Düşeyara, Yatayara, Kaçıncı…) karşımıza çıkan bir hata tipidir. Aranan verinin, aranan yerde yer almaması durumunda karşımıza çıkar.

Ana listemizde olmayan bir şehri aradığımız için bu hata ile karşılaştık. Aslında burada bir hatadan ziyada olması gereken şey oluyor. Çünkü aradığımız şehir listede yer almıyor ve bize burada bu veri yok şeklinde uyarı veriyor.

#SAYI/0!(#DIV/0!)

Bir sayı’nın, sıfır’a bölünmeye çalışıldığında karşımıza çıkan hatadır.

#AD?(#NAME?)

Fonksiyon ismini hatalı yazdığımızda çıkan hata tipidir.

Düşeyara yazmak istenirken Düşara yazıldığı için fonksiyon çalışmayacak ve #AD? hatası verecektir.

#SAYI!(#NUM!)

Yapılmak istenen hesaplamanın sonucu çok büyük ya da çok küçükse, değerin hesaplanması mümkün değilse ya da matematiksel fonksiyonlarda hatalı parametre girilmişse, bu hata karşımıza çıkmaktadır.

#BAŞV!(#REF!)

Fonksiyon içine girilen parametre sonuçları okunamadığında bu hata karşımıza çıkmaktadır. Daha önce yazılan bir fonksiyon içinde yer alan parametrelerin yer aldığı sekme, satır ya da sütun silinirse bu hatayı görmekteyiz.

#DEĞER!(#VALUE!)

Bu hata tipi veri tipleri ile ilgilidir. Bir metin ile sayıyı toplamaya çalıştığımızda bu hatayı görürüz.

Bazen sayı gibi görünen değerler sayı olmayabilir ya da tarih gibi görünen değerler tarih veri tipinde olmayabilir. Birbiri ile aynı veri tipinde olmayan veriler arasında matematiksel işlem yapmak bu hatayı çıkarmaktadır.

#BOŞ!(#NULL!)

Fonksiyonda parametreler arasında operatör ya da simge unutulursa, bu hatayı görmekteyiz.

Aradaki artı(+) işareti unutulduğu için hata ile karşılaşılmıştır.

#HESAPLA!(#CALC!)

Yeni hata tiplerinden biridir. Microsoft 365 ile beraber yerleşik olarak gelen bazı dizi fonksiyonlarının sonuç döndürememesi durumunda karşımıza çıkmaktadır.

D3 hücresine yazılan Filtre fonksiyonu ile A kolonunda yer alana Mustafa isimli temsilci aranmıştır. Ancak böyle bir isim olmadığı için hatalı sonuç gösterilmiştir. (Filtre fonksiyonu ile ilgili detaylı çalışmaları Fonksiyonlar bölümünde yapacağız.)

#TAŞMA!(#SPILL!)

Bu hata da yeni gelen hata tiplerinden biridir. Dizi fonksiyonu olarak sonuç döndürülmek istendiğinde, sonuç belirlenen alana sığmıyorsa, bu hata ile karşılaşılır.

Burada hata vermesinin sebebi, sonuçlar tek hücreye sığmıyor. Aşağıda doğru doldurma yapılması gerekiyor. Ancak orada yer alan mmb ifadesi üstteki hücrenin içinde yer alan fonksiyonun aşağı doğru hareket etmesine izin vermiyor.

Satış adedi 90’ın üzerinde olanlar, mmb ifadesi silinince aşağı doğru dolmaktadır.

#####

Bu bir hata durumundan ziyade sayısal veri içeren hücrenin kolona sığmaması durumunda karşımıza çıkar. Sütunu genişlettiğimizde sorun ortadan kalkacaktır.

Döngüsel Başvuru Hatası

Mutlaka dikkat edilmesi gereken bir hatadır. Bu hata, fonksiyon içinde yer alan parametre ya da parametreler ile sonucu getirileceği hücrenin çakışması nedeniyle karşımıza çıkmaktadır.

Ortalaması alınmak istenen sütun B, sonucun geleceği hücrenin yer aldığı sütun da B. Döngüsel başvuru hataları bu nedenle oluşmaktadır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.