Power Bi Projelerimize Datadan Bağımsız Türkiye Haritası Görseli Ekleme

Power bi Projelerinizi Mağazalarınızın Bulunduğu Türkiye Haritası Açılış Sayfası İle Şenlendirin.

Pek çok emek harcayarak oluşturduğunuz PowerBi projelerinizin açılış sayfasına mağazalarınızın veya bölgelerinizin bulunduğu Türkiye haritasını eklemek aslında çok kolay ve hızlı. Bunun için Projede çalışan datadan destek almanıza gerek yok. Sadece Mağazalarınızın olduğu basit bir excel sayfası ile bu görsel şöleni gerçekleştirebilirsiniz.

Önce aşağıdaki örneğini verdiğim exceli kendi projenize göre kurgulayarak hazırlayalım.

Daha Sonra PowerBi Masaüstü uygulamamızı açalım. Hazırladığımız Excel dosyasını “Verileri Excel Dosyasından İçeri Aktar” butonu ile Projemize aktarıyoruz.

Açılan pencerde dosyamızı seçip yükle butonuna basıyoruz.

Dosyamız sağ tarafta bulunan veriler sekmesinde yüklenmiş olarak gözükmektedir. Sonrasında görsel oluştur butonları arasında “Azure Eşleşmesi” butonuna tıklıyoruz.

İlgili görseli çalıştırabilmemiz için PowerBi oturum açmamızı isteyecektir.

Oturum açtıktan sonra görsel aşağıdaki gibi projemize eklenecektir.

Görseli projemizde konumlandırdıktan sonra mouse ile tıklayıp aktif hale getirip, sağ tarafta açılan görsel öğeler kısmındaki konum bölümüne verimizdeki il adını sürükleyip bırakıyoruz ardından Açıklama bölümüne Konum verimizi sürükleyip bırakarak eklemiş oluyoruz.

Şimdi haritamızı yakışıklı hale getirmeye başlıyoruz. Önce görseli biçimlendir alanından Harita Ayarları-Stil menüsünden “Yol” u seçiyoruz ve  “Etiketleri Göster” butonunu aktif hale getiriyoruz.

Ardından Açıklama, Kartogram ve Kabarcık Katmanı düğmelerini aktif hale getiriyoruz. Bu ufak dokunuşlardan sonra görselleştirmeyi bitirdiğimize göre artık projemize dilimlendirme ve matris ekleyerek bilgilendirme kısmına başlayabiliriz.

Önce normal dilimlendirme ekleyip dilimlendirme “Alan” bölümüne “Mağaza Bölgesi Açıklama” kısmını sürükleyip bırakıyoruz.

Ben dilimlendirme de kutucuk kullanmayı seviyorum. Sonrasında “Görseli Biçimlendir” sekmesinde “Dilimleyici ayarları” bölümünde Seçenekler-Stil sekmesinde “Kutucuk” seçiyoruz.

Dilimleyicimizin renklendirmesini ise “Görseli Biçimlendir” kısmında büyütecin olduğu yere “renk” yazarak Değerler-Arka plan ve Efektler-Arka plan kısımlarında istediğiniz renkleri ayarlayarak renklendirebilirsiniz.

Daha sonra yine görsel oluştur sekmesinde tablomuza bir adet “Matris” ekliyoruz.  Burada görsel oluştur kısmında satırlara “Mağaza Bölgesini” ve altına “Mağaza Konseptini” sürükleyip bırakıyoruz. Değerlere “Sayı” verimizi ekliyoruz. Yine matris tablomuzda da az önce dilimleyicide yaptığımız gibi renklendirme yapabiliriz.

En başta excel tablomuzda her mağaza için “1” rakamlı sayı atamamızın sebebi burada anlaşılacak. Değerler kısmına atadığımız “Sayı” verisinin sağında bulunan aşağı ok düğmesine tıklayarak sayımızın toplam olarak görünmesi için “Toplam” satırını seçiyoruz. Matris tablo az önce satırlara eklediğimiz verileri otomatik olarak toplayacaktır.

Aslında görsel projemizi bu son yaptığımız işlem ile bitirdik. Gördüğünüz gibi neredeyse kısa sayılabilecek bir sürede sayfamızı tamamladık. Herhangi bir mağaza-bölge bazlı PowerBi projenizde açılış sayfanızı bu şekilde hazırlayarak hem sunumlarınızın görselliğini artırabilir, hem de bir bakışta Harita üzerinde mağazalarımızı görebilir, yan tarafa eklediğimiz dilimleyici ve matris sayesinde de projemizde söz konusu olan bölge, mağaza sayılarımızı bir bakışta farklı konseptlerde görebiliriz.

Yazar: Ömer Faruk Engin

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.